Haarlem, wat ben je mooi!

Een citytrip Haarlem stond al lang op ons wensenlijstje en afgelopen weekend was het dan zover. In deze blog staan tien tips voor een bezoekje aan Haarlem. De twee dagen en nachten waren voor ons lang niet voldoende om alles te zien. Wij komen dus zeker terug om alle vintage winkels en boetiekjes die we gemist hebben alsnog langs te gaan.

1.    KenauSHome, Spaarnwouderstraat 59
Op dit perceel woonde in de 16e eeuw de beroemdste vrouw van Haarlem: Kenau Simonsdochter Hasselaer. Kenaus huis is er niet meer, het huidige pand dateert uit 1898, en heeft sindsdien dienst gedaan als winkel, beddenmagazijn en kruidenier. In 2014 is de voormalige winkel verbouwd tot galerie en de achterliggende opslagruimte tot B&B KenauSHome. Rust, comfort, ruimte en privacy zijn de vier woorden die deze bed & breakfast het beste omschrijven. Het uitgebreide ontbijt bestaat uit biologische streekproducten en wordt op het gewenste tijdstip klaargezet in de keuken.

2.    Kato Belegde Broodjes, Lange Veerstraat 2
We zochten een adres om een belegd broodje te halen om mee te nemen. Kato in de Lange Veerstraat is zo’n plek! Ouderwetse kwaliteit en gastvrijheid en prachtige vleeswaren, vis en Hollandse kazen. Omdat alle vleeswaren (waaronder ook klassieke) op bestelling gesneden worden, kan het even duren voor je broodje klaar is. Maar dat komt de smaak zeker ten goede! De gehaktbal en het vlees voor op onze broodjes werd ter plekke verwarmd in oma’s gietijzeren braadpannetje.

3.    Crème Fresh, Grote Houtstraat 139
Hét warenhuis voor mannen. Van zwembroek tot pak en alles ertussen in; bij Crème Fresh kun je het vinden. Wij waren er op een vrijdag. En dat was wel een beetje jammer, want elke zaterdag en zondag is er een barbier in de winkel! Achterin is een bar waar je verse koffie of een ijskoud (uiteraard Jopen) biertje kunt krijgen. En boven de bar hangt een flat screen waarop sportwedstrijden uitgezonden worden. Bij het afrekenen kregen we twee bierviltjes voor twee gratis drankjes bij het tegenover gelegen De Nieuwe Baron. Wát een service en klantvriendelijkheid!

4.    De wereld van Jansje, Grote Houtstraat 45
Cadeauwinkel, lunchroom en webshop met producten uit de hele wereld. Alles wordt vanuit maatschappelijke betrokkenheid ontworpen en geproduceerd. Bij Jansje werken betrokken en goed opgeleide mensen met een beperking. Bij een restauratie van de panden in de Grote Houtstraat zijn drie middeleeuwse kelders gevonden. De grootste kelder, onder de winkel staat vol met design opbergblikken, gemaakt van recyclede opbergblikken, vervaardigd door vakmanslieden op Bali. Wij kochten bij Jansje een prachtig robuust industrieel dienblad. Perfect voor op de tafel (twee fruitkistjes omgekeerd naast elkaar) op de veranda!

5.    Expositie Jansje Hals, De Gang, Grote Houtstraat 43
Wat een verrassing toen we naast De wereld van Jansje in De Gang terechtkwamen. Om het tienjarig jubileum te vieren zijn alle medewerkers van Jansje geportretteerd in de stijl en sfeer van Frans Hals. Fotografen Lukas Göbel en Theo Captein hebben samen met styliste Pythia Tarenskeen prachtig werk geleverd! Volgens de overlevering kwam de achterdeur van het atelier van Frans Hals uit in de Peuzelaarsteeg. In deze steeg is ook de ingang van de medewerkers van De Wereld van Jansje. De tentoonstelling is nog tot en met 18 september 2018 te bewonderen.

6.    Sjakie’s small, Koningstraat 34
Bij Sjakie’s small (de naam zegt het al, dit is de kleinere winkel van Sjakie’s in Haarlem) barst het van de gifts, goodies en hebbedingetjes. Er is zoveel te zien, en van alles werd ik even blij. Rekken met retro kaarten, die je bijvoorbeeld kunt ophangen met masking tape, verkrijgbaar in allerlei kleuren en prints. Verder bij Sjakies’s spelletjes, mooi papier, stempels, schrijfwaren, vaasjes, lampen, servies, keukentextiel, kussens, sieraden, blikjes, cactussen en andere planten. Wij kwamen helaas pas om 16.45 aan. Dat kwartiertje was te kort om door de bomen het bos te zien en iets leuks te scoren. Komt dus weer op de lijst voor de volgende citytrip Haarlem, samen met Sjakie’s large aan de Breestraat.

7.    Gouden straatjes
De Gouden Straatjes van Haarlem zijn zeven straatjes vol met prachtige gevels, vintage winkels, conceptstores, leuke boetiekjes en meer. Hert betreffen de straten Kleine Houtstraat, Gierstraat, Zijlstraat, Warmoesstraat, Koningstraat, Schagchelstraat en Anegang. Bij de VVV ligt een gratis wandelroute van De Gouden Straatjes. Wat ons vooral opviel in deze straatjes is dat de lokale bewoners creatieve manieren hebben gevonden om alsnog een voortuintje te creëren. Geweldig, al die speciekuipen vol weelderig groen.

8.    Jacobus Pieck Drink & Eetlokaal, Warmoesstraat 18
Midden in de prachtige Warmoesstraat zit Drink & Eetlokaal Jacobus Pieck. Het restaurant ademt duidelijk de 700 jaar geschiedenis van deze straat. Ik had graag van bovenaf eens terug willen kijken in de tijd om te zien wie er bij de schouw met tegelwand zaten. Dankzij het mooie weer konden wij dineren in de rustige achtertuin. Ons voorgerecht was een Plato de Tapas met chorizoham, serranoham, manchego, gehaktballetjes en gegrilde groenten. Onze hoofdgerechten waren de Balaboosta Burger (gegrilde lamsburger op een pitabroodje met halumi, komkommersaus en frites) en de Boeuf Provençal (Mediterrane runderstoofschotel met groenten en rijst). De crème brûlée was voortreffelijk, evenals de homemade chocolate pie met karamelsaus en een bolletje ijs. Kortom: zowel qua locatie als qua menu een aanrader!

9.    Tofff, Santpoorterstraat 70 zw
Afgelopen zaterdag was het Kleverparkfestival. We vielen met onze neus in de boter; onderdeel van het festival was een kleedjesmarkt in het gebied Kleverparkweg-Schotersingel-Van Ostadestraat. Tofff ligt net buiten dit gebied, maar doordat we wisten dat een vriend van ons deze dag met z’n platencollectie voor de deur van Tofff zou staan, zijn we er gelukkig naar toe gelopen. Tofff is hét adres  voor tweedehands merkkleding en nieuwe cadeauartikelen en woonaccessoires. Ik kwam vooral voor de vintage kleding en scoorde voor mezelf een jurk van King Louie en onze dochter een schattige bloemetjesjurk van Bengh per Principesse.

10.    Grote of St. Bavokerk, Grote Markt 22
Wát een imposante kerk is de Grote of St. Bavokerk in Haarlem. Ik lees net dat het de op één na grootste kerk van Nederland is en dat verbaast me niks. Toen ik ernaast stond op m’n fietsje voelde ik me erg nietig. Helaas ontbrak het ons aan tijd om de kerk van binnen te bekijken. Dat gaan we zeker tijdens ons volgende bezoek aan Haarlem doen. Er wordt trouwens gezegd dat veel beroemde personen op het Müllerorgel gespeeld, onder wie Mendelssohn, Händel en de tien jaar oude Mozart in 1766.

Wat houden we nu nog tegoed en nemen we zeker mee tijdens onze volgende citytrip Haarlem Nou… we zijn bijvoorbeeld heel nieuwsgierig naar de Jopenbrouwerij in de voormalige Jopenkerk. En onze vaste nummers Sissy Boy Homeland en Dille & Kamille hebben we volledig overgeslagen. In de Schaghelstraat zit Brandmeesters Koffie en Thee en van alle vintage en kringloopwinkels hebben we maar een fractie gezien. En wat te denken van de musea? Het Frans Hals Museum, het Teylers Museum, het Corrie ten Boom Huis, het Dolhuys…  Kortom, nog genoeg te ontdekken!

 

 

 

 

 

 

 

 

Deel dit bericht

4 reacties

  1. Annie Versluis

    Daar kan je wel een poosje rond struinen, en nog de helft niet zien.
    Prachtige stad om nog eens terug te gaan, en de Bavo natuurlijk!
    Jullie hebben genoten, leuk geschreven, Chapeau!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *