De wasstamper

Sinds zaterdag zijn wij in het bezit van een wasstamper. Maar, lees ik net op wikipedia, eigenlijk is het een wasklok! Een wasstamper is een hulpmiddel dat vroeger werd gebruikt om het wasgoed door het hete sop te bewegen. Dit gebeurde bij wassen met de hand in een teil, emmer, wastobbe of wasketel. Een wasstamper bestaat uit een steel of handvat waar een stamper aan vastzit, en is de opvolger van een simpele roerstok.

Een wasklok kon op en neer worden bewogen. De klok bestaat uit een buitendeel en een binnendeel, waar het sop doorheen wordt gespoeld. Het werkt door persen en zuigen middels gaatjes in de wanden. Dergelijke wasklokken werd ook ‘vacuüm wassers’ genoemd. Soms hadden ze een veermechanisme tussen binnen en buitenkant. Als je goed kijkt op de foto rechts kun je zien dat ons exemplaar dus eigenlijk een wasklok is.

De overgrootvader van mijn man, Lammert Weeda, handelde in wasstampers. Bij mijn schoonouders in de garage hangt een houten bord dat een aantal jaren geleden bij een verhuizing werd gevonden. Lammert Weeda had samen met zijn zonen een agentschap en ‘waschpatent’. De opmars van de wasklokken begon in de eerste decennia van de twintigste eeuw. In die tijd hing dit bord waarschijnlijk aan de gevel van Prinsengracht 73 in Ameide. Ik ben heel blij dat we een van oorspronkelijke stampers (of klokken) nu in bezit hebben!

Deel dit bericht

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *