Van sigaar tot popconcert

Dit blikje waar ooit sigaren in zaten staat op onze veranda te pronken. Willem II is (naast een voetbalclub) een Nederlands sigarenmerk, tegenwoordig vooral van kleinere sigaren (sigarro’s). Op het hoogtepunt werden de sigaren van Willem II naar zeventig landen geëxporteerd. Eén van de fabrieken stond in ‘s-Hertogenbosch. Tegenwoordig is dit gebouw een prachtig rijksmonument met boogramen, kruisramen en een achtzijdige traptoren. 

De fabriek is deel onderkelderd, hier bevond zich de inrichting van de centrale verwarming en de kolenbergplaatsen. De kantoren, kleedkamer, magazijnen en de vochterij bevonden zich op de begane grond. Op de eerste verdieping was de sigarenmakerij, de magazijnen voor de natte sigaren en de perskamer. Op de tweede verdieping, de expeditiezaal, de sorteerderei, de droogkamers en diverse kamers en magazijnen voor het laatste verwerkingsproces.

Koninklijke Harmonie
De eigenaren (Goulmy & Baar) waren heel vooruitstrevend voor hun tijd. Zo bezat het pand een lift, airco, sanitair en vloerverwarming. Ze zorgden goed voor de ongeveer vierhonderd werknemers. Naast de arbeid konden de werknemers deel nemen aan het huisharmonie onder de naam ‘Neerlandia’. Deze is uitgegroeid en tegenwoordig bekend als Koninklijke Harmonie.

Kelder als schuilplaats
Door de recessie in de sigarenindustrie werd de fabriek in 1929 overgenomen door de firma Willem II die het pand vier jaar in gebruik heeft genomen. In de Tweede Wereldoorlog diende sigarenfabriek Willem II als opslag en de kelder als schuilplaats. De door de oorlog opgelopen schade aan het pand werd in 1946 hersteld.

Concertzaal
In 1987 werd de voormalige sigarenfabriek in gebruik genomen door de Willem II Concertzaal samen met het Popcollectief die hier oefenruimtes onderbracht. Tegenwoordig bekend onder de naam W2 Poppodium en het W2 Popcollectief. Een plaats waar concerten worden gegeven en waar popmuzikanten de kans krijgen om zich te ontplooien. Een ‘kleine’ concertzaal met een grote naam in de muziekwereld!

Deel dit bericht

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *