Limonade gazeuse – vintage dorstlesser

Dit flesje zag ik staan bij De Bosrand Brocante in Soest. Ik werd er als een magneet naar toe getrokken. Dat heb ik meestal bij vintage glazen flesjes. Ze zijn leuk om gewoon zo neer te zetten, of met een enkel bloemetje erin, al dan niet zelf geplukt. Vandaag nam ik eens te tijd om online te speuren naar de herkomst en geschiedenis van het flesje.

Eerst even een stukje geschiedenis. De Engelse scheikundige Joseph Priestley ontdekte in 1767 hoe je koolzuurgas aan water kon toevoegen. De toepassing van deze uitvinding op limonade betekende de start van de frisdrankenindustrie. De Zweed Gahn opende in 1776 de eerste frisdrankenfabriek. Zijn ‘Nya Mineralvatten Fabrik’ produceerde drie flesjes per uur.

Mierzoet
Dit flesje is eind jaren ’30, begin jaren ’40 in Nederland geproduceerd door P. Weijerlzn uit Wildervank. ‘Gazeuse’ komt van ‘gas’ en dus van ‘koolzuur’. Het was mierzoete priklimonade. In 1969 ging het gerucht dat gazeuse van het merk Exota zo veel koolzuur bevatte dat de flesjes spontaan uit elkaar klapten. Ook al klopte dit verhaal niet, het betekende het begin van het einde voor Van Tuijn’s Limonadefabrieken en Distilleerderijen.

Spoetnik
Een populaire gemixte variant van de Exota gazeuse was de spoetnik, bestaande uit een theelepel suiker en een scheutje koffiemelk, waarop gazeuse geschonken werd. De spoetnik was populair in de jaren zestig van de twintigste eeuw. Ik herinner me dat mijn moeder dit wel eens voor ons maakte, maar dan met 7UP in plaats van gazeuse. De bruine variant van Exota werd ook wel ‘champagnepils’ genoemd.

Hot onder tieners
In maart 2015 is Exota door drie ondernemers uit Veghel opnieuw op de markt gebracht. De limonade wordt geproduceerd in een kleine fabriek in Morteau (Frankrijk) en is in acht smaken en twee formaten (0,75cl en 0,33ml) verkrijgbaar. De drank is helemaal hot onder tieners. Overeenkomst met vroeger is dat de tranen je nog steeds op voorhand al in de ogen springen vanwege de fluoriserende kleuren en de hoeveelheid suiker die erin zit.

Deel dit bericht

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *