DIY: collages maken

Ik vind het heerlijk ontspannend om collages te maken. Als ik een magazine lees begint het al te borrelen bij het zien van mooie afbeeldingen en quotes. Ik knip of scheur ze altijd uit voordat ze in de papierbak gaan. Er hangen behoorlijk wat collages bij ons in huis, waaronder alleen al twee in de woonkamer. Een collage uit knipsels is natuurlijk geen gedrukte poster, dus eens in de zoveel tijd, als de zon de kleuren heeft vervaagd, vervang ik wat er hangt weer voor nieuwe exemplaren. 

Het leuke aan het maken van een collage is dat je er zo goed je persoonlijke smaak en stijl in kunt verwerken. Een zelf samengestelde collage geeft kleur en sfeer aan je huis en laat tegelijk iets van jezelf zien. De dingen waar je van houdt, gedachtes die je belangrijk vindt. De collage op de afbeelding hiernaast hangt op de deur van onze koelkast. Hij herinnert mij dagelijks aan een tekst die ik heel belangrijk vind: Jezus Christus blijft dezelfde, gisteren, vandaag en tot in eeuwigheid. Een mooie reminder om mijn dag mee door te gaan. Daarnaast maken de afbeeldingen me blij en vrolijk.

Afhankelijk van de plek waar de collage hangt (pal in de zon of zonder direct zonlicht) gaat een collage zo’n 1,5 jaar mee. Dan is het wel weer tijd voor de volgende. Deze op de koelkastdeur heb ik als experiment behandeld met mod podge, maar dat zorgt er niet voor dat de kleuren langer sprekend blijven. Daarnaast wordt de collage er erg zwaar van. Deze stap laat ik dus bij een volgende collage achterwege.

De collage die zichtbaar is boven deze weblog heb ik gemaakt op het glas van een schilderij waar we wat op uitgekeken waren. Allereerst heb ik het volledige glas beplakt met een stuk behang dat nog over was van een wand in onze slaapkamer. En daarop heb ik de collage gemaakt. Het behang heb ik met dubbelzijdig plakband vastgemaakt, dus de collage is er weer vanaf te halen.

Tot slot nog even m’n nieuwste collage: een brainwave voor de herinrichting van onze voortuin. Zoals je ziet kun je een collage ook heel goed combineren met eigen geschreven (‘gehandletterde’) teksten erbij. De hovenier werd er blij van en wij ook! 🙂

Deel dit bericht

Eén reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *