Biscuitjes uit 1961

In oktober 1961 viel huis aan huis in Nederland een envelop in de bus met ‘Wenken voor de bescherming van u en uw gezin’. De inhoud: vier boekjes. Eén met informatie en waarschuwingen over alarmeringen, een tweede gaf ‘wenken voor eerste hulp’. Het derde ging over voedsel en wat aan voorraden aangehouden moest worden. Het vierde boekje was de ‘Toelichting op de wenken voor de bescherming van uw gezin en uzelf’.

Op 30 pagina’s was van alles te lezen over bombardementen, atoombommen, fall-out (bovengrondse kernexplosie) en bescherming, maar het maakte ook duidelijk dat men zich niet al te veel illusies moest maken.

‘Reken er echter niet te vast op dat u tijdig door luchtalarm wordt gewaarschuwd. Als het kernwapen met een raket aankomt, is dit zelfs onmogelijk. Het is in dit geval dus waarschijnlijk, dat de explosie op een voor u volkomen onverwacht ogenblik plaatsvindt. Maar dan krijgt u (…) nog de waarschuwing van de lichtflits, want die komt één tot enkele seconden voor de luchtdruk. Dat is zeker niet veel tijd, maar nog wel voldoende om onder een tafel, in een portiek of een greppel, of achter een boom te duiken…’

Het blik op de foto bevat 72 noodbiscuits en heeft een datumstempel van december 1961. Het werd verstrekt door de BB (Bescherming Bevolking) en was onderdeel van een uitgebreider gratis noodpakket. Dit exemplaar komt van de opa en oma van mijn man. Het is altijd bewaard gebleven en staat nu bij ons thuis. Voor een onderzoek van de Consumentenbond zijn in 2013 een paar blikken geopend. De noodbiscuitjes bleken goed bewaard gebleven. De enige vorm van bederf was rans (de afbraak van vet). Dit was vooral duidelijk te merken aan een soort chemische geur. De smaak was nog acceptabel. Die van ons laten we maar gewoon ongeopend.

Deel dit bericht

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *