Fruitkist van opa

In ons interieur is veel hout te vinden. We hebben een houten vloer, houten kasten en veel houten accessoires. Dit trekken we door naar buiten: een houten veranda en overal fruitkisten! Die gebruiken we buiten als kast of bijzettafel en binnen om het poppenhuis wat hoger neer te zetten. Bijna al onze fruitkisten komen van Marktplaats We kopen er meestal een paar tegelijk bij een boer in de buurt.

Deze kist is bijzonder en heeft veel emotionele waarde. Hij is waarschijnlijk tussen de zestig en zeventig jaar oud, maar heeft altijd ongebruikt op de zolder gestaan van de opa en oma van mijn man Krijn.
De Gebroeders van der Grijn, bestaande uit vader Kees en zonen Jan, Koos, Floor, Krijn en Aart, hadden een fruitbedrijf in het Zuid-Hollandse Ameide (‘Termei’ in dialect). Ze pachtten en beheerden grond waarop fruitbomen groeiden. Onder andere de grond rondom Slot Herlaer waar op dit moment nog steeds fruitbomen staan. Op de foto rechts staat opa Krijn van der Grijn tussen zijn vader Kees en zijn latere vrouw Wil. Ze staan voor een kersenhut en zijn bezig met de kersenpluk.

Op deze hele oude foto zit de moeder van opa te breien in een kersenboomgaard, zittend op een houten fruitkist. Opa Krijn van der Grijn is een paar maanden geleden overleden. Hij werd bijna 91 jaar. Tot aan zijn dood deelde hij Termeise verhalen, anekdotes en persoonlijke herinneringen, zodat ze niet verloren zouden gaan. Zeventig jaar geleden had hij dit besef ook al. Toen er nieuwe fruitkisten werden geleverd, pakte hij er één tussenuit en bewaarde hem thuis. Jaren later gaf hij hem aan mijn man; zijn kleinzoon en naamgenoot Krijn. Mijn vader maakte een deksel voor op de kist, zodat we hem als bijzettafel kunnen gebruiken.

 

 

 

Deel dit bericht

2 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *