Iconen in huis?

Bij ons in huis hangen twee iconen. Dat is vrij ongebruikelijk als je in de protestantse traditie bent opgegroeid. Toch hangen ze er bij ons heel bewust. Namelijk om ons er dagelijks aan te herinneren wie Jezus voor ons is. De ingelijste icoon gebruik ik om in deze blog wat toelichting te geven. De houten versie vind ik leuk omdat hij vintage is, maar qua betekenis matcht hij net niet met wat hieronder staat.

Jezus kijkt ons aan met milde ogen. Hij houdt in zijn linkerhand het Woord van God vast. Zijn rechterhand maakt een zegenend gebaar voor zijn hart. Het blauw en rood van zijn kleding betekent: ‘Rood staat voor het leven, de liefde, maar ook voor het bloed dat Jezus vergoten heeft aan het kruis. Blauw is de kleur van zuiverheid, vroomheid, het paradijs, de hoop, de hemel. Tevens is het een menselijke kleur. Op iconen van Christus is zijn blauwe bovenkleed het symbool voor zijn menselijke natuur. Het rode of purperen onderkleed betekent dat Christus in de eerste plaats een goddelijke persoon is, die mens is geworden.’

Op een icoon zie je nooit schaduwvlakken. Het licht komt van binnenuit, Jezus zelf. Een icoon van Jezus  wordt altijd afgebeeld met een kruisnimbus, waarvan drie armen achter zijn hoofd zichtbaar zijn. De (rode) dubbele lijnen aan één kant symboliseren zijn twee naturen: hij is én menselijk én goddelijk. In dit aureool zijn altijd de letters ‘O ω Ν (Ho OO N) aangebracht, wat betekent: ‘Hij die Is, De Zijnde’. Jezus’ linkerhand maakt het ‘vijfvingerkruis’: de toppen van duim, ringvinger en pink raken elkaar. Dit staat symbool voor de Drie-eenheid. De wijs- en middelvinger zijn gestrekt en staan voor de dubbele natuur, de goddelijke en de menselijke.

Het is heel moeilijk om een icoon te vinden die al deze betekenissen in zich heeft. Vaak klopt er iets niet, bijvoorbeeld een boos kijkende Jezus. Het is voor ons een grote wens om nog eens aan een echte icoon te komen die deze betekenissen in zich heeft. Maar die zijn zeldzaam en vaak onbetaalbaar. Dus voorlopig doen we het met deze ingelijste poster en een vintage net-niet icoon.

Deel dit bericht

6 reacties

 1. Krijn Weeda

  Als aanvulling de betekenis die de icoon voor mij heeft: Jezus kijkt je aan met milde ogen, hij komt naar je toe met zijn woord en hij raakt je aan met zijn zegenende hand.
  Ik heb deze drieslag die in de icoon zichtbaar is gehoord van een iconenschilder van het Benedictijnenklooster in Brugge waar ik een keer een weekend was voor een retraite. Sinds die tijd herinnert de icoon me eraan: Christus is genoeg voor elke dag!

 2. Margriet

  De tweede afbeelding is dan de vintage variant, die niet helemaal klopt? Zijn duim raken de middelvinger ipv pink en zijn blik is niet echt mild te noemen? Zodra alles wel klopt heb je dus gelijk de hoofdprijs te pakken?

  • nelleke

   Klopt! Al zijn er ook veel mensen die de betekenis niet zo zien, of anders zien. Voor ons zou dat de hoofdprijs betekenen ja, en dan het liefst nog met een open Bijbel.

 3. Ma Weeda

  Lieve Nelleke, voor mij veel nieuwe maar zeer waardevolle informatie.
  Ik vind bij jullie icoon altijd de bewogen blik heel mooi.
  Zo staat het ook in de Bijbel: Jezus, de schare overziende werd met innerlijke ontferming bewogen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *