Bodemvondst

Een paar maanden geleden kocht ik deze glazen flesjes bij De Bosrand Brocante in Soest. ‘Bodemvondst’ stond op het labeltje dat eraan hing. Zoals je misschien wel op de foto kunt zien, zit er zelfs nog wat grond in de flesjes. Ik hou van dingen met een verhaal en ging online op onderzoek.

In eerste instantie dacht ik dat het apothekersflesjes waren. Maar ik las dat die bijna altijd bruin waren. Die kleur werkt namelijk het beste om zonlicht buiten te houden, wat weer zorgt dat de inhoud van de fles beter bewaard blijft. Wat denk ik aannemelijker is is dat dit soort flesjes vroeger bij de kruidenier stonden. Er zal oorspronkelijk wel een kurk op gezeten hebben.

Ik ben groot geworden met de supermarkt. Ik weet niet beter of daar deden we de boodschappen. Maar als ik erover nadenk, mis ik de kruidenier. ‘Een kruidenier was voornamelijk gespecialiseerd in de verkoop van zogeheten droge levensmiddelen. Door de komst van supermarkten in de vorige eeuw is de kruidenier zo goed als verdwenen uit het straatbeeld.’ Wat eeuwig zonde! Hoe heerlijk zou het zijn om weer naar de kruidenier te kunnen gaan om in je eigen glazen potjes je keukenkruiden weer aan te vullen. Het is nog milieuvriendelijker ook!

In dit leuke schooltv-filmpje kruidenier proef je de nostalgie. Maar hoor de je ook wat voor belangrijke functie de kruidenier vroeger had. Daar gebeurde het; de laatste roddels en dingen van het leven werden er besproken.

Deel dit bericht

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *